Tomasz Nidecki w Wiedniu w latach 1828–1837 w świetle tamtejszej prasy - Szalsza, Piotr (Studia Chopinowskie, 2019)
Pretekstem dla powstania artykułu było odnalezienie niepublikowanego dotąd listu Johana N. Hummla napisanego w 1828 roku z Warszawy do nieznanego adresata w Wiedniu w sprawie wyjazdu Tomasza Nideckiego na stypendium rządowe. List znajduje się w Dziale Zbiorów Rękopisów Austriackiej Biblioteki Narodowej. Artykuł jest prezentacją wyników analizy prasy wiedeńskiej oraz wielu dokumentów, które pozwalają na szczegółowe odtworzenie chronologii wydarzeń związanych z życiem Tomasza Nideckiego, zwłaszcza trwającą niemal dziesięć lat jego działalnością artystyczną w Wiedniu. Autor skupia się przede wszystkim na aktywności kompozytorskiej Nideckiego, m.in. opisując okoliczności powstawania spektakli z jego muzyką. Przybliża ponadto wiedeńskie kontakty Nideckiego z Fryderykiem Chopinem, który również przebywał w tym mieście w latach 1829–1831.