Myśli o Paderewskim - Kenner, Kevin; Stępień-Kutera, Kamila (Studia Chopinowskie, 2021)
Przełomowym punktem w karierze KEVINA KENNERA był rok 1990, kiedy pianista zyskał światowe uznanie dzięki zwycięstwu w Międzynarodowym Konkursie Pianistycznym im. Fryderyka Chopina w Warszawie, nagrodzie w Międzynarodowym Konkursie im. Terence’a Judda w Londynie oraz III miejscu w Międzynarodowym Konkursie im. Piotra Czajkowskiego w Moskwie. Pochodzący z południowej Kalifornii pianista studiował początkowo pod kierunkiem Krzysztofa Brzuzy, a następnie w Polsce u Ludwika Stefańskiego. Naukę kontynuował u Leona Fleishera. Formalną edukację muzyczną zakończył w Hanowerze u Karla-Heinza Kammerlinga. Wykładał w londyńskim Royal College of Music, w 2015 r. zaś przyjął posadę profesora we Frost School of Music na Uniwersytecie w Miami. Jako solista Kevin Kenner koncertował z takimi znakomitymi orkiestrami, jak BBC Symphony, Deutsches SymphonieOrchester z Berlina, orkiestry Filharmonii Narodowej w Warszawie i Filharmonii Czeskiej, Nationaal Orkest van Belgie, Orkiestra XVIII Wieku, Symfoniczna NHK oraz San Francisco Symphony. Występował pod batutą takich mistrzów, jak sir Charles Groves, Andrew Davis, Jiři Bĕlohlávek, Jacek Kaspszyk, Stanisław Skrowaczewski. Jako kameralista występował z kwartetami smyczkowymi: Belcea, Tokio, Endellion, Vogler, Casal oraz Panocha, ponadto w duecie z wiolonczelistą Mattem Haimovitzem, a od roku 2011 także ze skrzypaczką Kyung Wha Chung. Jest częstym gościem Festiwalu Muzycznego w Pjongjangu w Korei oraz Festiwalu „Chopin i jego Europa” w Warszawie. Jego nagrania płytowe obejmują liczne albumy chopinowskie, w tym wydany przez Narodowy Instytut Fryderyka Chopina w serii „The Real Chopin” recital na fortepianie historycznym. Album Chopin Resonances znalazł się na liście 50 najlepszych nagrań chopinowskich wszech czasów magazynu „Gramophone”. W lipcu 2018 r. ukazała się zbierająca znakomite recenzje wydana przez Instytut w nowej serii „Rezonans” płyta artysty z utworami Ignacego Jana Paderewskiego.